survival

Het was overleven in het veld!

Maar achter PC en het ontwikkelen en vullen van de Website vergt ook de nodige inspanning.


Met vallen opstaan is intussen een paar foto's en video's geplaatst. Nieuwsgierig?  Loop nu alles even rustig door.....Zoals laatst beloofd in mijn blog hier de geschiedenis van de trekvaart.


Trekvaart Haarlem-
Leiden

Leidsevaart bij Hillegom
Aanbestedingsdocument van 26 februari 1657
Trekschuiten bij de Marepoort te Leiden. Schilderij door Paulus Constantijn la Fargue , circa 1771.

De Trekvaart Haarlem-Leiden , ook wel bekend onder de namen Leidsevaart , Leidse Trekvaart en Haarlemmertrekvaart (niet te verwarren met de Haarlemmertrekvaart in Amsterdam ), was een belangrijke route voor trekschuiten tussen Haarlem en Leiden , door de Bollenstreek . De vaart begint bij de voormalige Marepoort in Leiden en mondt uit in het Spaarne .

Geschiedenis [ bewerken ]

De vaart is in 1657 gegraven. Het kostte 8 maanden om de vaart graven. Vooral aan de Leidse kant kon gedeeltelijk gebruik worden gemaakt van bestaande watergangen, zoals het riviertje de Mare , die werden verbreed.

De vaart heeft een lengte van 30 kilometer, de breedte varieert van 15 tot 30 meter en de diepte is zo'n anderhalve meter.

Recreatie [ bewerken ]

Over de lengte van het hele traject zijn vele vaste bruggen, de Leidsevaart is dan ook niet geschikt voor pleziervaart . Hierdoor en doordat er veel witvis en in het voorjaar karpers zijn, is het water geliefd bij sportvissers .
Dat waren nog eens tijden, geen haast gewoon er een dag over doen, nu met de auto in een uur.

Van Haarlem naar Leiden  30 kilometer


dit is een foto van de tweede loop vlakbij de Trekvaart.